Visie & Werkwijze

Visie


Voeding is veel meer dan kilocalorieën of punten tellen. Voeding hebben we nodig om ons lichaam en geest te voeden in alle opzichten.                   

Ons voedsel levert niet alleen energie en vitale stoffen om te overleven en onze weerstand te bepalen, maar is ook van invloed op onze gemoedstoestand. De meest ideale voeding voor de mens is nog steeds een natuurlijke voeding.  Een zuivere, eerlijke, ongeraffineerde voeding vrij van toevoegstoffen, die niet belastend is voor ons spijsverteringstelsel, maar integendeel zorgt voor een gezonde darmflora en een sterke immuniteit. Een gezonde voeding is voor iedereen bereikbaar en hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Belangrijk is bewust te worden van wat je eet en wat het met je lichaam doet en te leren genieten van een (h)eerlijke maaltijd die een rustpunt vormt in de dag.Gezonde voeding

Als diëtiste leer ik je om een gezonde keuze te maken uit het overaanbod van voedingmiddelen op de markt.  De verleiding is groot om ons winkelkarretje vol te laden met voeding die ons niet voedt, maar een ballast vormt voor ons lichaam.  We vullen ons, maar het geeft geen vervulling meer, met als gevolg dat we steeds meer eten nodig hebben.  Door levenskrachtige voeding te kiezen rijk aan vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en ongeraffineerde suikers geven we ons lichaam wat het nodig heeft en komt er terug rust en evenwicht in onszelf.  We leren wat honger en verzadiging betekenen en vooral hoe we van voeding kunnen genieten voor, tijdens en na het eten.


Natuurvoeding

Voor wie interesse heeft in natuurvoeding ga ik nog een stapje verder. We richten ons op natuurzuivere voedingsmiddelen, zonder additieven zoals kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen, … Als het kan kiezen we voor ecologische of biologische voeding vrij van pesticiden en op een natuurlijke wijze geteeld of gekweekt. Geraffineerde suiker wordt vervangen door natuurlijke zoetmiddelen zoals honing, esdoornsiroop, rijststroop, … Er zijn verschillende voedingssystemen die aan bod kunnen komen. Ieder systeem heeft zijn voor en nadelen, belangrijk is een voedingswijze te kiezen die bij jou past. Voedselcombinaties worden vaak toegepast om de spijsvertering te ontlasten of als ondersteuning bij afslanking. We zorgen ook voor een goed zuur-base evenwicht.Persoonlijke werkwijze


Als voedings- en gezondheidsconsulente hecht ik veel belang aan tijd en ruimte om inzicht te krijgen in het complexe gebeuren van jouw voedings- en levenswijze. Tijdens een eerste consultatie gaat dan ook veel aandacht naar een uitgebreide anamnese. We bekijken samen wat al goed gaat en waar de knelpunten zitten. De basis van een gezonde voeding komt aan bod en eerste tips worden mee gegeven. Bij een tweede consultatie stellen we samen een persoonlijk voedingsplan op en wordt verder gewerkt aan de motivatie. Verdere opvolg-consultaties bieden voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en eventueel bijsturen van het voedingsplan. Extra aandacht gaat er naar het leren ontdekken van gezonde voedingsmiddelen en het belang van ritme en structuur in de maaltijden. Ook het emotioneel welbevinden komt uitvoerig aan bod. Indien nodig wordt samengewerkt met homeopaat, psycholoog of osteopaat om vastzittende processen beter los te krijgen.